de geschiedenis van de clubHet moet ergens in de zomer van 1983 geweest zijn dat enkele sportievelingen uit Genendijk het besluit namen om op geregelde tijdstippen in groep te gaan fietsen op onze Vlaamse wegen. Al snel groeide dit groepje uit tot een grotere groep fietsers.

In 1984 is de club dan officieel gesticht onder de naam ”de Genendijkse wielertoeristenclub Ham” met als voorzitter August Vreys. Als clublokaal en startplaats van de ritten werd gekozen voor café Den Anglo in Genendijk.

Ook werd er begonnen met het zoeken van sponsors,er werden vijf plaatselijke sponsors gevonden. Nissan Jacobs,Jansen,Hubert Laenen, Garage Bijloos en Gust Geens brachten 51000 frank samen waarmee kon gestart worden om de eerste onkosten te betalen. Nu nog behoren Nissan Jacobs en Argenta Geens tot onze trouwe sponsors.

Op 15 januari van dat jaar werd reeds een heuse cyclocross georganiseerd op de ‘Kepkensberg’. De eerste officiële rit was op 4 maart 1984,een rit van amper 15 kilometers vertrok aan Den Anglo en toerde verder langs onze 5 sponsors als dank voor hun steun aan de club. Dat jaar werden 43 ritten gereden waaronder 6 klassiekers. De eerste laureaat die alle ritten reed dat jaar was Jozef Van Uytsel. Gedurende dat jaar sloten in totaal 37 sportievelingen zich aan zodat we een mooie groep vormden tijdens onze tochten. Van diegenen die aansloten in 1984 zijn er nog steeds 13 die op dit moment aangesloten zijn bij de club. Het eerste bestuur van de club bestond uit Gust Vreys als voorzitter,Jef Van Uytsel was schatbewaarder, Paul Mondelaers was secretaris en de overige bestuursleden waren Jan Vangelder,Karel Van Uytsel en Michel Van De Voorde. In 1986 werd de eerste tweedaagse gereden naar Woffelsbach,er waren 23 moedigen voor deze rit en ze fietsten 372 km. per man heen en terug op twee dagen.

Op het eind van 1987 stopte Gust Vreys als voorzitter. Hij werd opgevolgd door Michel Van De Voorde. Op dat moment telde de club reeds 70 fietsende leden.

Onder het voorzitterschap van Michel,samen met zijn bestuursgroep,groeide de club verder uit tot een gezellige bende fietsers. Elk jaar werd er ook een uitstap per autobus georganiseerd. Dit kwam zeker de kameraadschap tussen de mensen ten goede. Een traditie werd ook het ledenfeest,waarop er veel plezier beleefd werd aan de show ‘vies om te zien’ naar het voorbeeld van ‘tien om te zien’ in die jaren een topper voor het Vlaamse lied op VTM. Het was een knotsgekke show die opgevoerd werd door een tiental leden van de club. Nu nog steeds hebben we heimwee naar deze dolle feesten.

In 1993 werd dan voor de eerste keer een mosselfeest georganiseerd. Dit vergde zeer veel voorbereiding maar bracht heel wat geld in de clubkas. Maar dankzij bijna alle fietsers en de hulp van heel wat vrouwen werden de taken goed uitgevoerd en werd het vele werk al lachend opgeknapt.

Tot op heden organiseren we nog elk jaar een mosselfeest op de laatste zondag van oktober.

Op het ledenfeest van 1997 kondigde Michel vervolgens zijn afscheid aan als voorzitter. Hij werd opgevolgd door bestuurslid Jan Van Gelder. Tijdens het bewind van Jan zette de club zijn opwaartse groei verder. Onder leiding van Jan, een meester in het uitstippelen van fietstochten,hebben we heel wat prachtige ritten gereden. Hoogtepunten waren zeker de ritten naar de Ardennen en niet te vergeten de tochten naar zee over een afstand van meer dan 200 kilometers. De fietsers vertrokken op vrijdagmorgen vroeg en de vrouwen kwamen met de trein achterna naar zee. En op zondag keerden we terug met de fiets en de dames kwamen terug met de trein. Eind 2001 stopte Jan als voorzitter.

Op dat moment was er niemand bereid om het voorzitterschap op zich te nemen. Daarom besloot het toenmalige bestuur om werkgroepen op te richten zodat de verschillende taken toch uitgevoerd werden om de club draaiende te houden. Mede door de tijdelijke sluiting van ’Den Anglo’ moesten we op zoek naar een nieuw clublokaal. Er werd uitgeweken naar ’De Zille’ en naar zaal ‘Sint Jan’ maar we waren wat blij toen Danny en Carina ons clublokaal ‘Den Anglo’ terug openden in oktober 2003.

Inmiddels was bestuurslid Eddy Theunis bereid gevonden om de taak van voorzitter op zich te nemen. Het jaar 2004 naderde en dat betekende dat de club 20 jaar zou bestaan.

Deze verjaardag mocht niet zomaar voorbijgaan. Door de inzet van de toenmalige bestuursploeg, Dré Corvers,Cois Boons,Herman Geenen,Roland Van Opstal en Eddy Theunis, werd op de parking van ‘Den Anglo’ een grootse barbecue georganiseerd. Het orkest ‘Shot Gun’ speelde tot half drie ‘nachts stevige rockmuziek zodat iedereen in de buurt wel wist dat we 20 jaar bestonden. De meer dan 120 aanwezigen,waaronder verschillende oud bestuursleden en bijna alle leden,maakten er een onvergetelijke viering van. Tot laat op de avond werden de herinneringen van vroeger bovengehaald.

Sedert een drietal jaar organiseren we ook een fietsrit voor de vrouwen,met achteraf een gezellige barbecue voor iedereen. Zo proberen we onze dames dan weer tevreden te stellen want ze moeten ons tijdens het seizoen zo dikwijls missen terwijl wij op pad zijn met de fiets.

Inmiddels is onze club uitgegroeid tot een begrip ver buiten de grenzen van Ham. Eind 2009 is ons aantal leden reeds opgelopen tot 81 mannen en vrouwen. Op dit moment fietsen we in 3 verschillende ploegen,een A,een B en een B + ploeg. Elk van deze ploegen stippelt hun eigen ritten uit en rijdt aan hun eigen tempo. Na de rit komen we de laatste jaren samen in ons clublokaal op den tennis in Ham waar het elke zondagvoormiddag volle bak is.

Langs deze weg willen wij onze vroegere en huidige sponsors nogmaals bedanken voor hun gulle steun.